Witaminy D3. Wielu z nas uważa, że spożycie witaminy D3 jest sezonowe, ale to mit. Produkcja witaminy D3 w skórze zależy od kąta padania promieni słonecznych, a tym samym od szerokości geograficznej, pory roku i pory dnia. Niedobór witaminy D3 przede wszystkim dotyka ludzi żyjących w północnej strefie umiarkowanej. Pozyskanie jej z pożywienia dla zaspokojenia potrzeb organizmu jest niemożliwe, dlatego produkuje się witaminę D3 z lanoliny jako najbardziej naturalnego sposobu jej dostarczenia.
Czym jest cholekalcyferol, czyli witamina D3?
Czy D3 jest naprawdę witaminą? Witaminy są składnikami odżywczymi, których organizm nie może syntetyzować i dlatego muszą być pozyskiwane z pożywienia. Jednak witamina D3 może być syntetyzowana przez organizm pod wpływem światła ultrafioletowego. Szacuje się, że ekspozycja na słońce z odsłoniętą skórą przez 5-10 minut 2-3 razy w tygodniu pozwala większości ludzi wytworzyć jej wystarczającą ilość. A w cieniu lub przy pochmurnej pogodzie synteza cholekalcyferolu może być zmniejszona o 60%.
Należy również zauważyć, że witamina D3 jest dość szybko niszczona, co oznacza, że jej zapasy można znacznie zmniejszyć, szczególnie zimą. Ostatnie badania wykazały, że większość światowej populacji ma niedobór tej witaminy. Jedynym rozwiązaniem dla uzupełnienia poziomu cholekalcyferolu w organizmie dorosłych oraz dzieci jest przyjmowanie jej w postaci suplementów diety. Lekarze zalecają przyjmowanie witaminy D3 z lanoliny (pochodzącej z wełny owiec) jako najszybciej przyswajalnej przez organizm człowieka.
Do czego służy witamina D3 z lanoliny?
- Pomaga regulować wymianę wapnia i fosforu, zapewniając tym samym wytrzymałość kości.
- Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie serca i naczyń krwionośnych.
- Zapewnia wsparcie dla układu nerwowego.
- Przyczynia się do regulacji procesów metabolicznych.
- Uczestniczy w wytwarzaniu odporności.
Witamina D3 z lanoliną dla dzieci
Przy niedoborze witaminy D3 kości stają się kruche i zdeformowane. Jej normalny poziom w organizmie zapobiega rozwojowi krzywicy u dzieci i osteoporozy u dorosłych. Również przy niedoborach tej witaminy pojawiają się problemy ze szkliwem, co prowadzi do próchnicy i krzywych zębów u dzieci, wad zgryzu i innych problemów. Mleko matki zawiera około jednej dziesiątej ilości tej witaminy potrzebnej niemowlęciu. Witamina D3 ma również niedobór w innych produktach spożywczych.
Najbogatszym źródłem witaminy D3 jest słońce, ale ze względu na ryzyko raka skóry zalecana jest ochronę skóry dziecka przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych w godzinach od 11 do 15 (czyli wtedy, gdy organizm może wchłonąć witaminę D3). Witamina D3 jest niezbędna każdemu, a szczególnie dzieciom jeszcze przed urodzeniem, do prawidłowego rozwoju wszystkich układów organizmu. Standardowe podawanie witaminy D3 z lanoliny noworodkowi wynosi 400 j.m./dobę, w przypadku wcześniaków to 800 j.m./dobę. Natomiast dzieci starsze które są karmione mlekiem modyfikowanym, już tyle nie potrzebują, ponieważ jest ona zawarta w tym produkcie.
Dlaczego spożycie witaminy D3 z lanoliny jest tak ważne?
- Poprawia wchłanianie wapnia w jelicie.
- Wzmacnia kości i pomaga w formowaniu zębów i kości.
- Normalizuje działanie układu odpornościowego w każdym wieku.
- Zwiększa syntezę serotoniny. Pomaga utrzymać dobry nastrój.
Niedobór witaminy D3 objawia się wzrostem częstości występowania ostrych infekcji dróg oddechowych, zmęczeniem, bólami pleców i kości, pogorszeniem gojenia się ran, wypadaniem włosów i bólami mięśni. Przedłużający się niedobór witaminy D3 może prowadzić do rozwoju otyłości, cukrzycy, nadciśnienia, depresji, fibromialgii, osteoporozy, zespołu przewlekłego zmęczenia. Ponadto niedobór witaminy D może przyczynić się do rozwoju niektórych rodzajów raka, takich jak rak piersi, prostaty i jelita grubego.
Źródła witaminy D3
Organizm otrzymuje ten składnik ze skóry pod wpływem słońca i otrzymuje go pożywienia. Pierwsza metoda jest dość dostępna latem, ale w innych porach roku traci swoją skuteczność. Przecież w miesiącach jesienno-zimowych słońce świeci (jeśli nie jest zasłonięte chmurami) dokładnie w czasie, gdy my jesteśmy w pracy, a dzieci są w przedszkolu lub szkole. Z jedzeniem sprawy wydają się prostsze.
Oto niektóre produkty, do których jesteśmy przyzwyczajeni, które zawierają witaminę D3:
- Wątroba dorsza – do 4000 jm na 100 g.
- Tłuste ryby – do 300 jm na 100 g.
- Masło – 35 jm na 100 g.
- Żółtko jaja – 20 jm za 1 szt.
Ale spójrz na normę witaminy D3: aby uzyskać ją z pożywienia, musisz codziennie jeść np. kilogram masła. Lub uwzględnić w codziennej diecie wystarczającą ilość wysokiej jakości owoców morza, co jest bardzo drogie. Co zrobić? O każdej porze roku staraj się korzystać z aktywności na świeżym powietrzu, gdy tylko jest to możliwe: wędrówek, jazdy na rowerze, spacerów z psami, jazdy na łyżwach/na nartach na świeżym powietrzu. Przejście syntetyzowanej witaminy D3 z naskórka do krwiobiegu nasila się podczas aktywnego wysiłku fizycznego. W rezultacie będziesz cieszyć się i pozostać aktywnym i sprawnym, utrzymując odpowiedni poziom witaminy D3. Jeżeli chcesz uzyskać poziom tej witaminy na stałym prawidłowym poziomie przyjmuj tylko sprawdzone naturalne suplementy, takie jak witamina D3 z lanoliny. Jest to optymalna formuła dbająca o jej prawidłowy poziom w organizmie dorosłego i dziecka.