Jaka jest rola witaminy A w organizmie?

Jaka jest rola witaminy A w organizmie?

Jaka jest rola witaminy A w organizmie? Witamina A, znana również jako beta-karoten, pełni w organizmie wiele ważnych funkcji. Często wiąże się to z procesami wizualnymi oraz stanem włosów i paznokci. Warto jednak wiedzieć, że odpowiada również za inne procesy zachodzące w organizmie człowieka. Jej brak może mieć bardzo poważne konsekwencje. Zapewnienie regularnego spożywania bogatej w nią żywności z pewnością wpłynie pozytywnie na Twoje zdrowie. Co jeszcze warto wiedzieć o tej witaminie?

Atrybuty niezbędne dla organizmu

Ta witamina jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wśród wielu korzystnych właściwości znajduje się wpływ na efektywność układu odpornościowego. Ponieważ wspomaga normalne występowanie odpowiedzi immunologicznych, zapobiega infekcjom. Osoby, które borykają się z alergiami, powinny również pamiętać o jego spożyciu. Jego dobroczynne właściwości pomogą złagodzić ich objawy. Beta-karoten pomoże chronić komórki nabłonka układu oddechowego przed szkodliwymi mikroorganizmami. Jest to witamina szczególnie ceniona za pozytywny wpływ na wzrok. Zapobiega ślepocie nocnej, która jest słabym widzeniem po zmroku. Może wspomagać proces odbierania obrazów przez siatkówkę oka np. osoby pracującej przed komputerem. Warto wiedzieć, że odpowiedni poziom witaminy A w organizmie pomaga zadbać o układ krążenia. Zmniejsza poziom złego cholesterolu i zapobiega zmianom miażdżycowym.

Karoten jest również silnym przeciwutleniaczem. Najbardziej cenione są właściwości antyoksydacyjne tej witaminy. Nie tylko zapobiega nadmiernej aktywności wolnych rodników, ale także zmniejsza szkody, które już wyrządzają. Ta interakcja zapobiega powstawaniu stresu oksydacyjnego w organizmie. To on powoduje przedwczesne starzenie się i zmiany nowotworowe. Osoby, które żyją w stresie i jedzą dużo przetworzonej żywności, powinny szczególnie docenić antyoksydacyjne działanie witaminy A. Stres oksydacyjny dotyka również osoby, które nie angażują się w aktywność fizyczną, piją dużo alkoholu i palą.

Zwiększona potrzeba i brak objawów

Ze względu na jego udział w prawidłowym wzroście i rozwoju komórek, każdy powinien zadbać o dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości beta-karotenu. Jednak u niektórych osób zapotrzebowanie na witaminę A może wzrosnąć. Ta grupa obejmuje osoby starsze i kobiety w ciąży. Karoten reguluje proces starzenia, czyniąc go zdrowym. Stymulują również prawidłowy rozwój komórek płodowych. Zwiększone zapotrzebowanie na te związki organiczne zaobserwowano również u osób palących, intensywnie pijących i spędzających dużo czasu przed komputerem. Ważne jest, aby zwracać szczególną uwagę na swoje ciało, aby na czas wykryć objawy niedoboru. Należą do nich utrata wzroku itp. Powodem do niepokoju są również kruchość i powolny wzrost włosów i paznokci. U dzieci i młodzieży objawami niedoboru witaminy A mogą być również powolny wzrost i opóźniony rozwój. Objawami są również częste podrażnienia skóry, spierzchnięta i sucha skóra oraz trądzik. Zbyt mała ilość karotenu w organizmie może wiązać się z częstymi biegunkami i obniżoną odpornością.

Gdzie mogę znaleźć witaminę A?

Można spożywać specjalne suplementy zawierające tę grupę związków organicznych. Jednak naturalne źródło witaminy A w pożywieniu może zapewnić odpowiednią ilość karotenu. Można go szczególnie znaleźć w produktach pochodzenia zwierzęcego. Występuje w mleku, maśle, jajach i innych produktach mlecznych. Wysokie jej poziomy można znaleźć w niektórych serach. Osoby jedzące mięso mogą jeść wątrobę i inne podroby. Karoten można również znaleźć w tłustych rybach. Wśród naturalnych suplementów polecanych osobom z niedoborami znajdują się m.in. olej rybny. Jednak głównym źródłem karotenu są pomarańczowe, żółte i czerwone owoce i warzywa. W jakich roślinach można je znaleźć?

Jaka jest rola witaminy A w organizmie?
Jaka jest rola witaminy A w organizmie?

Najpopularniejszym źródłem tej witaminy jest marchew. Należy jednak pamiętać, że najskuteczniejsza jest surowa żywność. Ponieważ witamina A jest rozpuszczona w tłuszczu, dobrze by było, gdyby pojawiła się również w potrawach z marchewką. Inne bogate w nią warzywa to pomidory, jarmuż, szpinak, brokuły, szczaw, papryka, sałata i kabaczek. Można go również znaleźć w porach. Wśród wielu owoców bogatych w tę grupę związków najwyższy poziom mają morele, brzoskwinie, śliwki, pomarańcze, arbuzy i melony. Pojawiają się tu także wiśnie i agrest. Wiele metod przetwarzania żywności związanych z wykorzystaniem ciepła może obniżyć zawartość witamin. Natomiast suszone owoce, takie jak śliwki i morele, są bogate w karoten. Dbanie o zbilansowaną dietę z pewnością zaspokoi Twoje zapotrzebowanie na witaminę A. Odpowiednie jej poziomy w organizmie zapobiegną negatywnym skutkom.